ensembles

Verso Ze ontmoetten elkaar bij het koffieapparaat tijdens lange studieavonden op het conservatorium. Dat was toen nog tot middernacht open. Gitarist Stefan Gerritsen en panfluitist Matthijs vormen al meer dan twaalf jaar (?) een duo. Dat de heren op elkaar ingespeeld en afgestemd zijn is dus meer dan logisch – en dat is uiteraard de reden van het succes. Verso won de vriendenkrans en concertgebouw prijs in 2003, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio concours in Barcelona en de IBLA grand Prize in Italië. Het duo maakte tournees in de Verenigde Staten, Griekenland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. In 2007 gaven Matthijs en Stefan een recital in de beroemde Carnegie Hall in New York. Panfluit-gitaar is geen alledaagse combinatie. Het creëren van een autonoom repertoire voor panfluit en gitaar is dan ook het hoofddoel van het duo. Toch staat ook ouder repertoire regelmatig op de lessenaar: werken van Bélà Bartok, Mauro Giuliani, Astor Piazzolla, John Dowland, Nicolo Paganini, Maurice Ravel en andere componisten. Het duo werkt ook regelmatig samen met andere musici en ensembles. Zo zijn er programma’s met zang, viool, saxofoonkwartet en 2 harpen. Trouw, 2010: “Het duo is perfect op elkaar afgestemd.” Classical Guitar Magazine 2010: “Verso are highly skilled, very professional and charismatic performers”

Dakterras0102

Foto: Anton Havelaar

Black Pencil Ensemble Black Pencil staat ondanks z’n korte bestaan nu al bekend om technisch hoogstaande en energieke uitvoeringen. Het bestaat uit blokfluitist Jorge Isaac, panfluitist Matthijs Koene, altvioliste Esra Pehlivanli, accordeonist Marko Kassl en slagwerker Enric Monfort. Geen strijkkwartetjes op het programma dus, maar voornamelijk nieuw materiaal. Black Pencil geeft met regelmaat compositieopdrachten. Ter aanvulling van thematische programma’s waarin nieuwe composities de hoofdrol spelen, maakt het ensemble bewerkingen van volksmuziek en klassieke muziek. Het debuutconcert vond plaats in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, waarna het gezelschap tournees maakte door Ierland, Duitsland, Turkije en Zuid-Amerika.

BlackPencil_ensemble_2014

 

Zerafin Acht musici met zeven verschillende culturele achtergronden uit vier verschillende continenten. Dat alleen al maakt Ensemble Zerafin een opmerkelijk gezelschap. De instrumentencombinatie maakt het ensemble echter uniek. Sinds de oprichting in … ging menig componist (o.a. Fabio Nieder, Guus Jansen en Wilbert Bulsink) de uitdaging aan om voor deze unieke combinatie te schrijven. Zerafin heeft hard gewerkt aan het scheppen van een hedendaagse ensembleklank, aan een geheel dat zich vooral door zijn speciale kleuren onderscheidt. De musici zijn daardoor op een bijzondere manier naar elkaar toegegroeid. Ze doorgronden elkaars instrumenten en de daar uit volgende speelmanier en vertalen dat naar het eigen instrument. Alle musici hebben zich van meet af aan met volle overtuiging op het ensemble gestort. Dit komt vooral tot uiting op het podium. Het speelplezier straalt er vanaf! Zerafin concerteerde (onder de naam Ziggurat) onder andere voor toenmalig koningin Beatrix, in het buitenland (Rusland, Finland, Engeland), in de grote zaal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ, aan conservatoria en tijdens de Gaudeamusweek. Op de Gaudeamusweek heeft Ziggurat tevens een week lang een internationale masterclass verzorgd. Zerafin werkte onder andere samengewerkt met het Nieuw Ensemble, het Nederlands Kamerorkest, het Limburgs Symfonie Orkest en schrijver Kader Abdollah.

zerafin_header_twentyten2

Foto: Claudia Hansen